Rotterdam uit landelijke top 10 hoogste wachtlijsten in de GGZ

jun 23, 2021 Geen categorie

Sinds de start van de nieuwe wachttijden aanpak in Rotterdam hebben de samenwerkende GGZ-partners het gepresteerd uit de top 10 van hoogste wachttijden van specialistische ggz te verdwijnen.

Resultaten regio Rijnmond

Regio Rijnmond was de regio met de hoogste wachttijden in Nederland voor de specialistische GGZ en stond ruim een jaar op nummer 1 in deze Vektis lijst. Door de inspanningen van de samenwerkingspartners in de regio, waaronder CaleidoZorg, Fortagroep, Mentaal Beter, buurtzorgT,  HSK en Parnassia Groep, is het gelukt om de wachttijden -binnen een jaar- in deze regio fors te verminderen en daarmee van plek 1 naar plek 14 te gaan.

De zorgverzekeraars zijn nauw betrokken bij dit initiatief. Als eersten waren dit VGZ en Zilveren Kruis, gevolgd door de andere verzekeraars. ZorgImpuls heeft als versneller in de regio voor de aanpak van de wachttijden een belangrijke rol gespeeld in het samenbrengen en faciliteren van de partijen. Inmiddels is het initiatief verder verrijkt met verschillende zorgaanbieders, huisartsen en ervaringsdeskundigen vanuit Basisberaad namens het patiëntbelang uit de regio.

Onze wachttijden aanpak

In Rotterdam-Rijnmond vinden we het belangrijk dat iemand met veel voorkomende psychische problematiek snel passende zorg krijgt. Er wordt gestreefd om patiënten binnen vijf weken een intakeafspraak aan te bieden. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt gekeken naar mogelijke alternatieven, zowel binnen als buiten de deelnemende organisaties. Door de gezamenlijke aanpak is dit een zeer succesvolle aanpak tegen de lange wachttijden!

De verantwoordelijkheid voor de wachtlijsten wordt nu ook regionaal gedragen. Dit maakt dat in regio Rijnmond de wachttijd vermindert voor nieuwe patiënten met veelvoorkomende problematiek.

Volgende stap

De focus binnen de regio Rijnmond verschuift nu dan ook van terugdringing van wachtlijsten naar het borgen van de huidige, acceptabele wachttijden. Dit middels een stabiele, regionale samenwerking, waarbij alle partijen een gezamenlijke verantwoordelijkheid uitdragen voor het zo snel mogelijk bieden van passende zorg voor patiënten met veelvoorkomende problematiek, zoals depressie, angst, ADHD en persoonlijkheidsproblematiek, in onze regio.

Keuzevrijheid

Van belang is dat individuele patiënten een keuzevrijheid hebben. Mensen kunnen zelf ook een afweging maken wat passend is voor hen: sneller starten met een behandeling of soms iets langer wachten op de zorgaanbieder van hun keuze. 

Rotterdamse aanpak verder brengen

In februari 2021 is er een webinar georganiseerd vanuit de transfertafel Rotterdam met tips en ervaringen over het eerste jaar. Op deze manier konden andere zorgaanbieders en zorgverzekeraars een goede inkijk krijgen in de ups-and-downs van het eerste jaar en in de succesfactoren.

Bij de start werd vooral ingestoken op incidentele transfer activiteiten, zoals een brief aan wachtende patiënten met het aanbod van een transfer, en de transfertweedaagse waarbij mensen op de wachtlijst werden nagebeld. Waar mogelijk werden alternatieven met een kortere wachttijd aangeboden. De gezamenlijke partijen hebben ervaren dat deze activiteiten onvoldoende effect hadden op de wachttijd en ook weinig bijdroeg aan een duurzame oplossing in de regio.

Samen hebben ze nu een duurzame oplossing, waarbij voor elke nieuwe aanmelding wordt afgewogen of de patiënt binnen de treeknorm geplaatst kan worden. Zo niet, dan wordt er gebruik gemaakt van elkaars capaciteit. En wordt in afstemming met de patiënt, de patiënt overgezet naar een andere aanbieder in de regio.  

De onderlinge samenwerking heeft moeten groeien. In een stelsel waar gereguleerde marktwerking een belangrijk mechanisme is, is samenwerken niet altijd vanzelfsprekend. Door met elkaar in gesprek te gaan en ook lastige onderwerpen niet te schuwen groeit het vertrouwen en de onderlinge samenwerking. Het voelt goed voor de zorgaanbieders om meer bezig te zijn met samenwerken dan concurrentie.

Landelijke uitrol

Demissionaire staatssecretaris Blokhuis van VWS heeft al eerder de Rotterdamse aanpak omarmd en heeft aangegeven het transfer mechanisme voor 2021 in ieder regio te willen organiseren. Voor nu is voor alle regio’s afgesproken dat er transfertafels komen die het mogelijk maken dat de beschikbare capaciteit in een regio optimaal ingezet wordt. Daarnaast wordt er voor specifieke doelgroepen met structureel lange wachttijden gezocht naar maatwerk oplossingen

العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolTürkçe