Crisiskaart landelijk

Crisiskaart

In Rotterdam Rijnmond wordt de Crisiskaart en Hulpkaart uitgegeven door Basisberaad. Door het land heen zijn in diverse regio’s cliëntenorganisaties actief om de Crisiskaart uit te geven en uit te zetten in hun eigen regio.

Uitgevers (met licentie) van crisiskaarten worden ondersteund door de Stichting Crisiskaart Nederland. Dit doet de stichting door landelijke activiteiten, het geven van voorlichting en het (laten) uitvoeren van onderzoek om nut en noodzaak van de Crisiskaart verder aan te tonen en het gebruik ervan te intensiveren. 

Basisberaad heeft licentie voor de Crisiskaart uit te geven. Meer informatie over de landelijke Crisiskaart: www.crisiskaart.nl

Hulpkaart

De Crisiskaart en de Hulpkaart zijn allebei persoonlijke, opvouwbare kaartjes, zo groot als een bankpas. Beide kaartjes geven de wensen aan van de gebruiker wanneer deze in een situatie komt waarin hij de regie kwijt is over de situatie of zelf geen woorden kan geven aan zijn behoeften. De uitkomst van de Crisiskaart en de Hulpkaart is dus hetzelfde, maar het proces om daar te komen niet. Voor het maken van een Crisiskaart gaat iemand samen met een consulent eerst een crisisplan maken.

In de praktijk is gebleken dat niet voor iedereen de Crisiskaart geschikt is. Sommige mensen zijn niet in staat of bereid om terug te kijken op eerdere crisissituaties. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een licht verstandelijke beperking of met beginnende dementie. Zij herkennen zich vaak ook niet in het woord crisis. Zij maken waarschijnlijk liever met hun begeleider of iemand die ze vertrouwen alleen een kaart waarop staat wat nodig is als zich een moeilijke situatie voordoet. En wie gebeld kan worden. Dat is dan een Hulpkaart. Meer informatie over de Hulpkaart (landelijk): www.hulpkaart.nl

العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolTürkçe