Safety4You-kaart

Ben je jong en bang om door omstandigheden de controle even kwijt te raken? Of ben je de regie wel eens kwijt geraakt? Veel jongeren hebben de ervaring dat goede hulp lastig is te vinden als je de controle even kwijt bent. Met een Safety4You-kaart (S4U) maak je een soort ‘handleiding’ wat mensen / hulpverleners moeten doen , mocht je even de weg kwijt zijn. Zo houd je toch zelf de regie. Ben je tussen de 12 en 23 jaar en woon je in Rotterdam? Dan kun je een S4U aanvragen.

Een plan maken

Wanneer je een S4U aanvraagt, ga je het gesprek aan met de mensen om je heen en met eventuele hulpverleners. Jij geeft aan wat je nodig hebt als je in een crisis bent, of beter nog: hoe je een crisis kan voorkomen. Je bepaalt zelf wie je plan kan inzien en met wie je informatie deelt. Een S4U maken doe je niet alleen: een crisiskaartconsulent van het Basisberaad helpt je hierbij. Een crisiskaartconsulent is geen hulpverlener, maar iemand die weet wat het is om even de regie kwijt te raken.

Van plan naar kaart

Samen maak je eerst een S4U-plan: hierin staat uitgebreid hoe een noodsituatie bij jou er uit ziet (of kan zien), hoe dit kan worden voorkomen, en wat je nodig hebt als je even de regie kwijt bent. Dit plan wordt ook besproken met je contactpersonen, en maak je afspraken: iedereen weet dan waar je op kan rekenen. Als het S4U-plan klaar is, maakt de consulent van het Basisberaad een S4U-kaart: dit is een korte weergave van het plan, wat je bij je draagt en kan laten zien in een noodsituatie.

Klaar, en dan?

De S4U-kaart en het plan zijn van jou. Dat betekent dat jij zelf bepaalt wie het plan kan inzien. Het is goed om jouw vaste zorgverleners te wijzen op jouw crisisplan. Zij zetten er namelijk ook hun handtekening onder. In een noodsituatie kun je er dan op vertrouwen dat zij jouw plan uitvoeren, precies zoals jij dat wilt.

Jaarlijkse update

Eenmaal per jaar kijk je, samen met de consulent, of er nog updates nodig zijn. Wellicht zijn er tussentijds wijzigingen in je situatie. Dit doe je zolang je het nodig acht. Bij tussentijdse wijzigingen kan je ook zelf een afspraak maken met je consulent. Zo blijft je S4U-kaart actueel.

Download de flyer (PDF).

Meer informatie

Neem contact op met de consulenten van het Basisberaad

Verder

Aanvragen

Een Safety4You-kaart in Rotterdam aanvragen bij het Basisberaad

Verder

العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolTürkçe