Lancering Safety4You: kaart voor jongeren met psychische kwetsbaarheid

dec 16, 2020 Actueel

Op 16 december 2019 is bij Basisberaad de lancering van Safety4You-kaart, een ‘crisiskaart’ voor jongeren. Op de kaart staat hoe een crisis er bij iemand uit ziet, en hoe omstanders het beste kunnen handelen. Diverse betrokken partijen zijn bij deze bijeenkomst aanwezig, en dat maakt de lancering een succes.

Crisiskaart in het kort

Crisiskaart - Safety4You

“De crisiskaart is geïntroduceerd in Amsterdam,” aldus Tabitha Mudde (crisiskaartconsulent bij Basisberaad), “daarna is het naar Rotterdam gekomen. Een crisiskaart is vooral voor de cliënt. De crisiskaart, zeker de uitgave met de wolf, is bekend hier. Uit wetenschappelijk onderzoek in Rijnmond naar de werking van de crisiskaart is gebleken dat mensen mét een crisiskaart minder vaak worden opgenomen dan mensen zonder een kaart. De crisiskaart is steeds verder ontwikkeld, ook behandelaren geven feedback dat de crisiskaart en protocol goed werkt.”

Samenwerking met Albeda

Voor de Safety4You kaart is onder andere samengewerkt met het Albeda College. Drie stagiaires lopen stage bij Basisberaad en hebben een belangrijke bijdrage geleverd. Ook Karen Groen, crisiskaartconsulent en nu bezig met een HBO Bachelor, heeft meegewerkt en haar afstudeerscriptie over de crisiskaart geschreven. “Het was zeer leerzaam,” aldus Anouk (stagiaire), “het was fijn dat we teamstage konden lopen hier.”

Gevoel van veiligheid

“De kaart is voor jongeren met een psychische kwetsbaarheid,” aldus Adea (stagiaire), “iemand met een kaart voelt zich veiliger, meer op zijn gemak. Dit is wat de mensen zelf aangeven. Zonder kaart wordt meer onveiligheid ervaren, zijn er meer zorgen etc. Hierdoor is er een grotere kans dat iemand in een noodsituatie komt. De kaart is ook handig voor de omgeving, het zorgt ook voor steun.”

Verschillen met de crisiskaart

Speciaal voor jongeren wordt nu de Safety4You-kaart geïntroduceerd. “Er zijn verschillen,” licht Ilda (stagiaire) toe, “de kaart richt zich op de groep van 12 tot 23 jaar. De kaart is dan ook kindvriendelijk gemaakt, zo heeft het bijvoorbeeld een ander uiterlijk. Ook is de vragenlijst voor jongeren anders, wat minder direct. Omdat je met jeugd te maken hebt met wettelijke vertegenwoordigers, zijn er ook andere machtigingsformulieren. We hopen de jongeren te bereiken die een kaart nodig hebben.”

Ook buiten de regio

Tabitha licht toe dat de Safety4You-kaart ook is ingebracht in het landelijk overleg. Verschillende partijen hebben mogelijk belangstelling. “Ik hoop dat de kaart ook landelijk gebruikt gaat worden.”

العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolTürkçe