De Crisiskaart is belangrijker dan mijn paspoort

Ik ben Olga en de leeftijd van vijftig jaar gepasseerd. Naast mijn psychische kwetsbaarheid heb ik ook veel fysieke problematiek. Deze beide ongemakken worden door elkaar versterkt. Bij de organisatie, waar ik vrijwilligerswerk doe, was er een voorlichting over de crisiskaart. Hierdoor werd ik zeer enthousiast over het maken van een crisiskaart.

Angst overwinnen

Omdat ik diezelfde maand nog zou gaan vliegen naar familie in Turkije, leek mij dit een goede manier om mijn angst voor mogelijke problemen zo minimaal mogelijk te maken. Binnen een paar dagen kon ik een afspraak maken met een crisiskaartconsulent.

Crisiskaart snel gemaakt

Tijdens het eerste gesprek kon zij mij beloven op korte termijn een crisiskaart voor mij te maken. Ik kreeg hierdoor veel vertrouwen in een goede afloop. Ik maakte mij al maanden druk en zag erg op tegen de reis. Binnen een week was mijn crisisplan en (concept) crisiskaart gemaakt. Een collega heeft daarna de kaart in het Engels vertaald en kon daarom de volgende dag vliegen.

Heenreis

Op de heenreis heb ik de kaart al moeten gebruiken omdat ik onwel werd. Ik heb mijn kaart gegeven aan de passagier naast mij, en deze heeft de het aan de stewardess gegeven. Zij heeft precies gedaan wat er op mijn kaart stond. Het bleek dat mijn suiker veel te laag was. Doordat dit snel duidelijk werd, is er adequaat gehandeld en is erger voorkomen. Hierdoor ben ik veilig op mijn eindbestemming gekomen.

Goed instrument

Ik heb de kaart nog een aantal keer moeten gebruiken. Zelfs een arts in Turkije vond de crisiskaart een goed instrument. Door het hebben van een crisiskaart was het voor mij veilig genoeg om ook weer terug te vliegen. De crisiskaart heeft op meerdere vlakken mijn leven veranderd. Binnen een jaar durfde ik meer de straat op en was ik niet meer zo angstig. Ik was zelfs minder afhankelijk van mijn rollator. Door deze goede ervaringen is mijn leven kwalitatief zeer verbeterd. Ik raad iedereen die ik spreek, een Crisiskaart aan. Ten tijde van mijn reis was mijn crisiskaart belangrijker dan mijn paspoort.

العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolTürkçe