Safety4You

Wat is Safety4YOU?

De Safety4You kaart is een onderdeel van de crisiskaart speciaal gericht op de doelgroep jongeren. Het is bedoeld voor jongeren van 12 -23 jaar die in een noodsituatie kunnen komen. Bij een noodsituatie kun je denken aan alles wat ervoor zorgt dat iemand de controle over hen leven kwijt raakt. Op de kaart staat uitgelegd hoe een noodsituatie er bij jou uitziet en hoe omstanders je het beste kunnen helpen.

Safety4You houdt meer rekening met jongeren en is zo zorgvuldig mogelijk gemaakt om stigma te voorkomen. We begrijpen dat het niet voor iedereen een fijne ervaring is om rond te lopen met een crisiskaart, dit is de reden dat we uiteindelijk een kaart voor jongeren hebben ingezet.

Wat zijn de voordelen van de S4Y kaart?

Veel jongeren die een noodsituatie hebben meegemaakt, hebben de ervaring dat het moeilijk is om snel goede hulp te krijgen. Vaak is het lastig om tijdens een noodsituatie duidelijk te maken wat je voor hulp wilt. De S4Y biedt comfort en een manier om gemakkelijk en snel te communiceren. Steun en begrip in zo’n situatie is erg belangrijk. Het is dus fijn dat je op een eerder moment over bepaalde zaken al nagedacht hebt, en dat jouw wensen op de kaart staan.

Bij het opstellen van een kaart en het bijbehorende Safetyplan, zullen er contactpersonen op de hoogte worden gesteld van jouw situatie. Omdat je van tevoren duidelijke afspraken maakt met anderen, weet je waar jij op kunt rekenen tijdens een volgende noodsituatie. Op die manier kun je misschien zelfs een volgende noodsituatie voorkomen.

Welke informatie staat er op een S4Y kaart?

Op de kaart geef je alle informatie die tijdens een noodsituatie van belang zijn, zoals:

  • je persoonlijke gegevens;
  • gegevens van de contactpersonen (kunnen extra informatie bieden over jouw wensen);
  • hoe ziet een noodsituatie er bij jou uit;
  • wat moeten de omstanders doen;
  • medicatie gebruik;
  • lichamelijke gegevens die van belang zijn;
  • praktische informatie;
  • en wensen ingeval van opname/behandeling en medicatie.